środa, 31 marca 2010

Zrozumieć i wkomponować się

JIn i jang są nierozdzielne i wręcz stwarzają się nawzajem.Oznacza to że bezwzgledne absolutne jin oraz jang nie istnieje.Tu tkwi różnica między poglądem zachodnim,gdzie zdrowie jest niejako trwale-a wschodnim gdzie wszystko to co stanowi zdrowie jest tak zmienne,że dzieki temu jest stale.



Zmienność jest rzecza najbardziej stała. To jest jak jazda na rowerze.Kiedy siedzimy na rowerze jesteśmy pozbawieni równowagi,jesteśmy nieustabilizowani,a dzięki temu że wykonujemy ruch -jestesmy stabilni. Taka absolutna stabilność oznacza nic innego jak równowagę między jin i jang-a taka nie istnieje nigdy..Dlatego dla ludzi zachodu bardzo trudne jest zrozumienie choroby w zgodzie z takim punktem widzenia jaki reprezentuja na wschodzie.Ludzie zachodu mają bardzo ograniczony,okreslony nijako przykuty ,czyli pozbawiony ruchu sposób widzenia.
Każdego dnia następują zmiany jin i jang.Jednego dnia ciśnienie krwi i poziom cukru mogą być wysokie,a za jakiś czas niskie.Dlatego też w medycynie chińskiej nie ma nazw dla chorób.Osoba diagnoizujaca w jakiejś mierze powinna być jak nowonarodzone dziecko,które stale napotyka na coś nowego,nie ma doświadczenia które by ją ograniczało.Jeżeli nazywamy coś mianem zapalenia wątroby,jest to nazwa ktora mowi nam tylko tyle,ze dotyczy watroby nie mowi nic więcej,bo przyczyny tego mogą być bardzo różnorodne.Na obecną chwile można postawić będąc profesjonalistą diagnoze zbliżona do prawidłowej,ale za chwile zmienia się warunki mające wplyw na ten stan i wszystko ulegnie zmianie i my te zmiany musimy brać pod uwagę.Wszystko się porusza ,zmieniają się pory roku i nie możliwe są jednoznaczne zamykające okreslenia.Glodowki powinny być czynione z pewnymi zastrzeżeniami.Po głodówce należy jeść prawidłowo (bez elementu opychania się po głodówce).Planując głodówkę należy kilka dni wcześniej się do niej przygotować.Trzeba przestać jeść mięso i sery i przechodzimy na żywność roślinna,a tuż przed samą głodówką zostajemy na ziarnach.Po kilku dniach pozostawania na ziarnach możemy przejść do głodówki.Nie używamy specjalnych środków do oczyszczania jelit-efektem mogą być nerwobóle,rwa kulszowa,bóle krzyża.
Ważne jest jaka herbate pijemy podczas głodówek.Nigdy nie robimy głodówek zimą.Jest to pora roku kiedy trzeba nabrać wagi,a nie tracić ją.Zaczynamy głodówkę wiosna.Kiedy dzień i noc mają taka sama długość,wtedy zaczynamy głodować.Głodówka ma trwać najmniej 3 dni.Ciało potrzebuje 72 godziny na wydalenie zasadniczych toksyn.W trakcie głodowania człowiek powinnien pić gorące napoje,a potem należy być ostrożnym z przyjmowaniem pokarmów.
Po dwutygodniowym głodowaniu kawałek mięsa może zabić.Po głodówce przez kilka dni trzeba przyjmować pokarmy roślinne.Jeżeli robi się głodówki rozsądnie można wzmocnić ciało
Przepis na leczenie zaparć:
1/2 litra wody,3 łyżki zmielonych orzechów włoskich,3 łyżki kwaśnych wysuszonych moreli.Wszystko razem gotować 15 minut.Pić 3-4 filiżanki dziennie.Jest to bardzo ważne dla ludzi jedzących dużo mrożonego mięsa.Odbudowywuje florę bakteryjną jelita grubego.Jeśli ktoś ma robaki lub pierwotniaki to samo plus 1 łyżka zmielonego imbiru(imbir dodajemy do ugotowanej juz herbaty).Herbata jak powyzej z dodatkiem lukrecji alkalizuje środowisko-przy robaczycy bierzemy przez 30 dni.

Chcesz pomóc organizmowi zachować równowagę zajrzyj do Europejskiego Przewodnika po produktach
http://flipflashpages.uniflip.com/2/46144/94156/pub/


ZAPYTAJ / ZAMÓW
zdrowietiens@gmail.com
wstawiamy
.

0 komentarze:

Prześlij komentarz