sobota, 3 kwietnia 2010

Jak i co pić

Picie gorących płynów jest bardzo ważne.Jedne zioła czynią organizm chłodnym inne gorącym,żeby robić lub spożywać miesznki trzeba wiedzieć jakie zioła ogrzewają,a jakie wychladzają i jaki efekt w danej sytuacji chcemy osiągnąć



.Herbata czarna lub zielona ze skórka pomaranczowa daje efekt ochładzający,orzezwiajacy.Gdy czarna herbate połączy się z jaśminowym kwiatem nastapi wielkie ogrzanie ciała.Do każdej herbaty powinno sie zawsze dodawać miód ponieważ ma on zdolność wprowadzania równowagi pomiędzy różnymi rodzajami ziół,wchodzących w skład mieszanki.Podobne działanie ma lukrecja.Niekiedy ludzie powiadają że najważniejsza spośród roślin leczniczych jest żeń-szeń,ale najważniejsza rzeczywiście jest lukrecja.Jeżeli przygotowuje się mieszankę ziołową zawsze dobrze dodać lukrecjii.Chińczycy używają 5 -letniego miodu do przygotowywania pigułek powstalych z różnych rodzajów ziół.Jest to sposób na uzyskanie zrównoważenia między różnymi składnikami mieszanki,równocześnie miód dostarcza energii ciału i ogrzewa je.Dla wzmocnienia efektu ogrzania dobrze jest jak podstawa roślina do produkcji przez pszczoly miodu jest rozmaryn i tymianek.Używajmy miodu zamiast cukru.Herbata tymiankowa rozgrzewa nas natomiast rumiankowa czyni człowieka zimnym.Jeżeli będziemy pić gorącą herbate z rumianku będzie nam ciepło tak dlugo dopóki będziemy ją pić,a potem będzie efekt wychłodzenia Również mięta jest bardzo wychładzająca i odświezająca.Kiedy jesteśmy przyziebieni powinniśmy pić coś rozgrzewającego,gorącego np.kawe.Aby otrzymać z kawy ogrzanie nigdy nie należy kawy cedzić i filtrowac.Kiedy kawa zostanie przefiltrowana traci swoja naturalna harmonie i zawiara mnostwo kofeiny.Można kawe gotować wrzucając ją do gotującej się wody i gotowac 1-2 minuty.Wtedy kofeina ulega rozpadowi ,a kawa staje sie lekarstwem powodującym rozgrzanie nerek i całego ciała.Najgorsze co można zrobić to kupować kawe bez kofeiny,ponieważ z kawy takiej kofeina jest wychwytywana droga chemiczną,więc resztki tych chemikaliów trafiaja do wątroby.Sposób gotowania jest także bardzo ważny.Na Wschodzie o gotowaniu mówi się ze jest to przemianą.Możemy więc przemieniać chłodne pokarmy w gorące lub przeciwnie.W hierarchii jaka panowała w Chinach na samym szczycie byl cesarz,ale zaraz za nim kucharz.Kucharz dla Chińczykow jest jak alchemik i ma duzy wplyw na zdrowie tych których żywi. Dużo mowi sie o tym ze nalezy duzo pic,trzeba pic odpowiednio do potrzeb,zeby pic mniej trzeba ograniczyc zużycie soli.Zmiany należy wprowadzać stopniowo.Ciało posiada nabyte w ciagu wielu lat przyzwyczajenia.Dajemy ciału czas na przyzwyczajenie sie do nowego..

Chcesz  pomóc organizmowi zachować równowagę  zajrzyj do Europejskiego Przewodnika po produktach
http://flipflashpages.uniflip.com/2/46144/94156/pub/
Zapytaj / Zamów
zdrowietiens@gmail.com
Podobne artykuły
Tradycyjna medycyna chińska
Medycyna tybetańska krok w przyszłość
Dożyj 100 lat w chińskim stylu

1 komentarz:

  1. A jak to jest z kakao? Oczywiście bez mleka i cukru. Czy ma działanie chłodzące czy rozgrzewające? Na codzień piję gorącą wodę, a ziołami chińskimi leczę się od kilku tygodni (trądzik), mam też wg TCM problem z nerkami i ukł. pokarmowym.
    . Niestety na kawę mam zakaz.

    OdpowiedzUsuń